Žlučníková dieta vhodné potraviny

Žlučníková dieta vhodné potraviny

Žlučník hraje velmi důležitou roli při trávení a patří mezi orgány zažívacího ústrojí. Pokud nefunguje naprosto správně, začnou se objevovat různé zažívací potíže. Jestliže vás trápí bolesti v pravém podžebří, nedělá vám dobře tučné či ostré jídlo, je načase začít s dietou. Ta se doporučuje i po operaci žlučníku, obtížím se žlučníkovými kameny a jiných problémech. Při žlučníkové dietě vybírejte vhodné potraviny a vyhýbejte se těm nevhodným. Jaké potraviny jsou při této dietě doporučované?

Zásady správného stravování při žlučníkové dietě

Obecně se dá říci, že je nutné omezit potraviny, které jsou pro tělo špatně stravitelné (tučné masité pokrmy a příliš kořeněná jídla). Do jídelníčku naopak zařaďte lehce stravitelné pokrmy. Tato dieta je navíc vhodná nejen při potížích se žlučníkem, ale i při chronických střevních poruchách, při nemocech slinivky břišní, apod.

Asi nejdůležitějším znakem je menší množství přijímaného tuku. Nejlepší je máslo a olej (olivový) v polovičním množství než dříve, ostatní tuky se nedoporučují. Rozhodně nevhodný je přepálený tuk. Vynechat musíte běžné pečení, opékání, dušení a zahušťování jíškou. Z jídelníčku vyřaďte i nadýmavé potraviny, jako je čerstvé kynuté pečivo, zelí, kapusta, luštěniny a někdy i květák, fazolové lusky a mléko.

Mimo tuků nejsou příliš vhodné ani látky, které jsou tukům podobné, např. žloutky z vajec a ostatní potraviny obsahující hodně cholesterolu.

Rozloučit se musíte i s máslovými těsty a krémy. Místo toho si dopřejte tvarohový krém nebo vařenou hustou ovocnou dřeň z ovoce.

Jídla podávejte vždy čerstvá a neohřívejte je. Jezte pravidelně alespoň čtyřikrát až pětkrát denně. Rozestup mezi jídly by měl být dvě až tři hodiny. Dbejte na každodenní snídani a dodržujte pitný režim.

Protože je nutné podávat tuk především čerstvý, je příprava jídel trochu složitější. Je jasné, že nebudete jíst jen syrovou stravu. Můžete péct a dusit pouze na vodě bez tuku. Velmi vhodná je i příprava na páře a dnes je i široká nabídka nádobí, na kterém připravíte chutný pokrm bez tuku.

Žlučníková dieta: vhodné potraviny:

  • maso – kuřecí, telecí, libové hovězí, jehněčí, játra, ledvinky, srdce, jazyk, mozeček, divoká kachna, krocan, králík, holub, jelen, srnčí, divoké prase, zajíc, treska, okoun, platýz, štika, pstruh, lín, krabí maso, čerstvý nebo chlazený tuňák,

  • ovoce – mandarinky, jablka, hrušky, banány, pomeranče, jahody, grepy, ostružiny, maliny, melouny, broskve, meruňky, ovoce je nutné před konzumací oloupat

  • mléčné výrobky a mléko – mléko musí být nízkotučné, acidofilní mléko, tvaroh, sýry s nízkým obsahem tuku a cukru, lehké zakysané smetany,

  • zelenina – brokolice, špenát, celer, cuketa, hlávkový i jiné listové saláty, okurky, mrkev, květák, chřest, kysané zelí, červená řepa, rajčata, žampiony, ředkvičky,

  • obilné produkty – pudink, těstoviny, kukuřičné lupínky, mouka, bramborová mouka, rýže, ovesné vločky, celozrnné pečivo a chléb (ne čerstvý, zkuste třeba suchary),

  • další potraviny – zeleninové polévky a lehké vývary, bylinky, slabé čaje a slabá černá káva, čistá voda, ovocné čerstvě vymačkané šťávy, bramborová kaše nebo brambory na loupačku, piškoty, lehké bábovky, ovocné koláče, máslo, rostlinné oleje a měkké margaríny, rajský protlak, koření (skořice, hřebíček, kmín, nové koření, muškát, anýz, bobkový list, jalovec,

  • v menším množství si můžete dát i džemy, med, cukr, dušenou drůbeží šunku.

Nevhodné potraviny při žlučníkové dietě:

  • pečené nebo smažené tučné maso,
  • ostatní tučná smažená jídla,
  • uzeniny,
  • tučné ryby,
  • ostré a příliš kořeněné jídlo,
  • různé sladkosti (tučné dorty, čokoláda),
  • nezralé ovoce,
  • nadýmavá zelenina,
  • bramborový salát,
  • majonéza a někdy i vajíčka,
  • mléčné výrobky s příliš velkým obsahem tuku,
  • čerstvý chléb, smažené koblihy, palačinky a jiné tučné pečivo,
  • silná černá káva,
  • bublinkové nápoje,
  • sladké nápoje.

Seznam nevhodných potravin rozhodně nemusí být tak striktní. Možná, že některé potraviny vám potíže dělat ani nebudou. Každý organismus funguje jinak a vyhovuje mu nebo naopak škodí něco jiného.

Žlučníková dieta není konec světa

I když je poměrně hodně potravin, které se při žlučníkové dietě nedoporučují, a může se vám to zdát poněkud omezující, není to tak tragické. Stále je dost dobrých a kvalitní jídel, která jsou pro vás dobrá. Ideální jídelníček sestavíte snadno z potravin vhodných při žlučníkové dietě. A kdo ví? Možná, že až vaše obtíže zmizí, budete moct svůj seznam jídel ještě o něco rozšířit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme
300x600.png

Naše tipy
Sledujte také magazín o hubnutí Tukožrout.cz.