Tibetská houba negativní účinky

Tibetská houba negativní účinky

O Tibetu se traduje mnoho mýtů, vzešla z něj také tibetská houba. Čím dál více známá i u nás. Má blahodárné účinky na naše zdraví a často se o ní mluví jako o zázraku, který dokáže vyléčit mnoho různých neduhů organismu. O čem se již moc nemluví, jsou její záporné vlastnosti. Má tibetská houba negativní účinky?

Co je tibetská houba?

Na první pohled nevypadá příliš lákavě, ale po celém světě je pro své blahodárné účinky vychvalována. Připisují se jí zejména výrazné účinky při hubnutí. Nápoj z kefírové houby urychluje metabolismus, odstraňuje potíže s nafouklým břichem a má schopnost vyčistit celý organismus.

Tibetská houba v sobě kombinuje bakterie a kvasinky v bílkovinách, tucích a cukrech. Na první pohled je trochu podobná klasickému květáku. Ve chvíli kdy se zalije mlékem, se spustí kvasný proces.

Zdravý nápoj si vytvoříte tak, že zamícháte jednu až dvě polévkové lžíce hub v půl litru studeného mléka. Tuto směs necháte jeden den fermentovat při pokojové teplotě. Nápoj promíchávejte jen plastovou nebo dřevěnou lžící. Kov je nevhodný. Až bude nápoj hotový, můžete ho přecedit a tibetskou houbu znovu použít. Za dva týdny se tibetská houba zdvojnásobí. Skladovat ji můžete krátkodobě v mléce v chladničce, můžete ji sušit nebo zamrazit v mléce.

Jak tibetská houba účinkuje?

Mikroorganismy v tibetské houbě mají pozitivní vliv na střeva. Vytěsňují různé patogeny. Kefír zabraňuje hromadění a zahnívání potravy, odkyseluje organismus, bojuje s přemnoženými kvasinkami, viry a bakteriemi. Podporuje imunitní systém. Houba napomáhá zlepšení krevního tlaku i hladiny cholesterolu. Obsahuje přírodní antibiotika, proto působí protizánětlivě a tělu dodává energii.

Velmi dlouho byl kefírový nápoj chráněn tajemství, protože staří Tibeťané si mysleli, že pomáhá žít déle. Kefír by se měl pít před spaním po dobu dvaceti dní.

Negativní účinky tibetské houby

Asi nic není naprosto bez rizika, a tak i tibetská houba může mít nějaké negativní účinky. Nejedná se ovšem o nic závažného. Spíše je to reakce vašeho organismu na novou věc, která odstraňuje vše, co tam být nemá.

  • Nevolnost a zvracení – chuť kefíru z tibetské houby není úplně nejskvělejší. Pro mnohé je tak negativním zážitkem už jen jeho vypití. U citlivějších osob může konzistence kefíru vyvolat dokonce zvracení. Není to však žádný zdravotní problém. Na chuť nápoje si lidé musí nejdříve zvyknout.

  • Bakterie a kvasinky – mimo bílkovin, cukrů a tuků jsou v houbě obsaženy i bakterie a kvasinky. Ty jsou zdraví prospěšné, protože díky nim může tibetská houba po přelití mlékem začít kvasit a vytvořit nápoj. Látky, které vzniknou, pak zničí skutečně škodlivé bakterie a kvasinky. Je tedy jasné, že to není žádný negativní jev.

  • Potíže se zažíváním – tibetská houba detoxikuje organismus a může působit trochu projímavě. Na začátku kefírové kúry se tedy mohou dostavit mírné průjmy, protože se tělo zbavuje škodlivin a toxinů. Když si dáte kefír večer, už poté nic nejezte, protože pro vás trávicí trakt by to nemuselo být dobré.

Je tibetská houba škodlivá?

Zatím žádná vědecká studie neodhalila nějaké jednoznačně negativní účinky. Když vyrobíte domácí kefír správně a budete dodržovat dobu dávkování, nic zlého by vás potkat nemělo až na možné drobné obtíže, které jsou uvedené výše. Tento nápoj mohou pít i lidé, kteří jsou alergičtí na laktózu. Denně si nedávejte více než pět šálku a dvacet dní je maximální doporučená délka kúry. Poté si musíte dát pauzu alespoň deset dní a klidně můžete začít znovu. Tibetské houby se rozhodně nemusíte bát, máloco je tak zdraví prospěšné, jako ona.

2 komentáře u „Tibetská houba negativní účinky“

  1. Dáša napsal:

    Ahojky,už 3 týdny si vyrábím kefírek tak,že hotový kefír smíchám s mlékem.Houbičky mi nerostou,při přecezení a opláchnutí mi na sítku zůstává jen krupička,ale víc nenaroste.Používám plast,studenou vodu….v čem je chyba?Naposledy jsem nechala zrát týden v teple a nic,jen krupička.Děkuji za odpovď Dáša

  2. Katka napsal:

    Houba roste v mlece,voda se nepouziva,tak nevim,jak to delas;-).Po vyjmuti z udelaneho kefiru ji neoplachuj a oslizlou:-) klidne i s casti kefiru vloz do nadobky a zalij novym mlekem.Mela by ti krasne rust v pokojeve teplote.V lednici se vyrazne zpomali.Pokud ji par dni nevymenis cerstve mleko,zpomali se taky a trva ji tak dve varky,nez se zase rozebehne.Behem 24h udela krasny husty kefir a tak je to porad dokola.Mam ji tak v deci mleka a velikost cca 2cm v prumeru.Kazdy tyden dost naroste,az mi je lito ji skubat a vyhazovat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme
300x600.png

Naše tipy
Sledujte také magazín o hubnutí Tukožrout.cz.