Zázrak jménem kokosový olej

Zázrak jménem kokosový olej

Kokosový olej je olej, který se získává ze zralých kokosových ořechů z palmy Coca nucifera. Má různé druhy použití – v kuchyni jako alternativa nezdravých tuků, hodí se pro smažení při vysokých teplotách, také v kosmetice na suchou kůži, jako prevence proti vráskám a při hojení jizev. Hodí se do cukrářských výrobků, pečiva a dalších pokrmů.

Kokosový olej jako superpotravina

Kokosový olej je jednou z potravin, které mohou být klasifikovány jako superfood čili superpotravina. Jeho jedinečná kombinace mastných kyselin má dalekosáhlé pozitivní účinky na zdraví, jako je spalování tuků, lepší funkce mozku (patří také mezi tzv. brainfood) a další úžasné účinky.

Jak už bylo řečeno, kokosový olej obsahuje mastné kyseliny s vysoce léčivými vlastnostmi. Kokosový olej je jeden z nejbohatších zdrojů nasycených tuků (90 % mastných kyselin v lidském těle je nasycených). Dřívější obavy z toho, že nasycené tuky ucpávají tepny, byly vyvráceny. Kokosový olej se z 85 % skládá z triglyceridů, což jsou mastné kyseliny o střední délce, které mají mimo jiné antibakteriální účinky. Dále pak se používají jako rychlý zdroj energie a přeměňuje se na látky, které mají terapeutický účinek na mozkové poruchy, jako je epilepsie či Alzheimerova choroba.

Lidé, kteří jedí hodně kokosového oleje, jsou zdraví. Exotické národy jedí kokosy ve velkém množství – až 60 % jejich přijatých kalorií pochází z kokosových ořechů a tito lidé jsou tak největšími konzumenty nasycených tuků na světě. A právě tito lidé se těší pevnému zdraví, dokonce u nich nebyl zaznamenán ani žádný druh srdečního onemocnění.

Další výhodou konzumace kokosového oleje je ta, že pomáhá spálit více tuku. Obezita je v současnosti jeden z největších zdravotních problémů na světě. Jak již bylo uvedeno, kokosový olej obsahuje triglyceridy se středně dlouhým řetězcem, který umožňuje zvýšit výdej energie ve srovnání s tuky s delšími řetězci. Jedna studie zjistila, že 15-30 g středně dlouhých triglyceridů vede ke zvýšení energetických výdajů o 5 % denně, což může vést k významnému úbytku hmotnosti v dlouhodobém horizontu.

Kokosový olej může zabít řadu škodlivých mikroorganismů. Téměř 50 % mastných kyselin v kokosovém oleji tvoří kyselina laurová, která působí antibakteriálně, antivirově a také proti plísním.

Kokosový olej může navodit pocit sytosti. Ketolátky, obsažené v kokosovém oleji, mají účinek snižování chuti k jídlu a snižování pocitu hladu. To může příznivě ovlivnit tělesnou hmotnost v dlouhodobém horizontu.

Kosmetické využití kokosového oleje

Kokosový olej můžeme využít v kosmetice prakticky na cokoliv – od hydratace pokožky až po odstranění make-upu. Nyní uvedu několik typů pro kosmetické využití kokosového oleje.

V pokojové teplotě má kokosový olej krémovitou konzistenci. Při zahřátí na 76 °C se rozpustí na tekutou konzistenci. Pokud kokosový olej rozpustíme ve sklenici vody, můžeme ho použít po umytí šamponem jako masku na vlasy. Necháme ho aspoň pět minut působit a poté smyjeme teplou vodou. Kokosový olej můžeme použít také na roztřepené konečky – kokosový olej rozemneme prsty, aby se zahřál, a poté jej aplikujeme na konečky vlasů. Vlasy po masce či této kůře zůstanou jemné a lesklé!

V pevném skupenství můžeme kokosový olej využít jako tělový krém. Jako takový má vysoce hydratační účinky. Obsahuje navíc látku, která umožňuje jeho snadné vstřebávání do kůže. Vhodné je aplikovat ho ihned po sprše do teplé kůže. Kokosový olej má svou jedinečnou tropickou vůni. Pro změnu vůně můžeme přidat několik kapek levandulového oleje či jiné přírodní vonné látky.

V prodeji jsou i balzámy na rty z kokosového oleje. Jsou vhodné na rozpraskané rty. Použít můžeme i samotný kokosový olej, který prstem naneseme na rty. Zbytek kokosového oleje, který nám zůstane na prstech, poté můžeme rozetřít na záděrky u nehtů a necháme vstřebat. Kokosový olej tak posílí nehty a hydratuje kůžičku u nehtů, což dodá rukám mladý vzhled.

Také kůže pod očima je tenká a jemná, takže je náchylný ke vzniku otoků a tmavým kruhům pod očima. Místo drahého očního krému je vhodné použít kokosový olej, který před použitím rozehřejeme v prstech a rozetřeme na kůži pod očima.

Dalším jednoduchým využitím kokosového oleje je pleťový krém. Pleť bude jasná a svěží! Stačí rozpustit trochu kokosového oleje a nanést ho na obličej.

Jen jedna lžička kokosového oleje může odstranit make-up. Kokosový olej rozehřejeme na kapalinu a naneseme přímo na kůži. Po chvíli opláchneme teplou vodou a je hotovo!

Pokud smícháme půl šálku mořské soli nebo krystalového cukru s půl šálkem roztaveného kokosového oleje, získáme tak tělový peeling, kterým můžeme odstranit drsnou kůži ze všech částí těla. Peeling čistí a hydratuje a zbaví kůži odumřelých buněk. Výsledkem je jemná pokožka. Na paty a velmi suché části kůže přidáme více soli.

Další využití je jako holící krém. Kokosový olej ohřejeme na tekutou formu a naneseme ho na nohy. Žiletka bude krásně klouzat a nohy hladce oholí. Je to vhodné i pro holení mimo sprchu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme
300x600.png

Naše tipy
Sledujte také magazín o hubnutí Tukožrout.cz.