Hořčíkové doplňky stravy

Hořčíkové doplňky stravy

Studie prokazují, že hořčík může snižovat krevní tlak, nicméně při užívání doplňku stravy mohou vznikat určitá rizika.

Hořčík je osmý nejhojnější prvek v zemské kůře a je obsažen ve všech orgánech v lidském těle. Jako prvek ho v roce 1755 rozpoznal lékař Joseph Black, ale ještě před ním ho lékaři doporučovali pro lidi trpící žaludečními nevolnostmi.

V dnešní době už vědci vědí, že hořčík hraje roli ve více než 300 reakcích v těle – syntetizace bílkovin, DNA, RNA. Hořčík hraje také významnou roli v našem metabolismu – buňky pomocí hořčíku dopravují vápník a draslík přes buněčné stěny. Zdravé koncentrace hořčíku jsou klíčem ke správným funkcím nervového systému, ke správné funkci svalů a kardiovaskulárního systému a také pro udržování zdravých kostí.

I v dnešní době se hořčík používá jako laxativum. Jako doplněk stravy se hořčík doporučuje, aby se předešlo zhoršení sluchu, při léčbě ledvinových kamenů a migrény. Hořčík také zlepšuje sportovní výkon, pomáhá při problémech se spánkem včetně syndromu neklidných nohou. Nízké hladiny hořčíku jsou spojovány s osteoporózou, s pocity úzkosti a deprese, s podrážděností a také s poruchami pozornosti (hyperaktivita).

Lékaři také někdy doporučují hořčík při léčbě vysokého krevního tlaku, infarktu, premenstruačního syndromu, při nepravidelném srdečním tepu či při nezdravém poměru HDL a LDL cholesterolu.

Nadměrné pití a alkoholismus vedou k chronickému snížení hladiny hořčíku a ke gastrointestinálním stavům, jako je Crohnova nemoc nebo celiakie (nesnášenlivost lepku). Také starší lidé mají nižší hladinu hořčíku než mladí dospělí lidé. To se děje částečně proto, že střevo se stává méně efektivní při absorbování hořčíku a ledviny jsou zase méně efektivní při zachovávání hořčíku. Dalšími důvody jsou také v tom, že staří lidé berou léky na srdce, klouby a další léky, což se také může projevit snížením hladiny hořčíku v organismu. Nedostatek hořčíku v těle dále způsobuje nevolnost, únavu a slabost. Závažný nedostatek hořčíku pak způsobuje svalové křeče, abnormální srdeční rytmus a změny osobnosti.

Fungují hořčíkové doplňky stravy?

Doplňky stravy mohou zvýšit hladiny hořčíku v těle. Avšak studia ukázala, že lidé, kteří berou hořčík ve formě doplňků stravy, obvykle dostávají větší množství hořčíku, než je doporučené denní množství (320 – 420 mg v závislosti na věku a pohlaví).

Ve skutečnosti stačí dodržovat zásady zdravé stravy a člověk má dostatečné množství hořčíku. Hořčík najdeme v celozrnném pečivu a cereáliích, oříšcích, rybě, v masu, v tmavě zelené zelenině, v luštěninách a ovoci.

Nedostatek hořčíku také vede k nízkým hladinám vápníku a draslíku, protože hořčík napomáhá jejich vstřebávání.

Několik dlouhodobých studií zjistily souvislost mezi vysokou hladinou hořčíku a nižším rizikem onemocnění srdce (včetně infarktu). Hořčík může také pomoci předejít mrtvici. K dispozici je také vztah mezi nízkou úrovní hořčíku a diabetes druhého typu. Není ale jasné, jak jsou tyto dva faktory propojeny.

Jsou hořčíkové doplňky stravy bezpečné?

Hořčík je jednou ze sedmi hlavních minerálních látek, které tělo potřebuje v relativně velkých množstvích (ostatní minerální látky jsou např. vápník, draslík, sodík, chlorid a fosfor). Ale příliš mnoho jedné minerální látky může vést k nedostatku jiné, například nadměrné množství hořčíku vede k nedostatku vápníku. Předávkování se minerály z potravy je velmi nepravděpodobné, avšak z doplňků stravy se již předávkovat lze.

Lidé s ledvinovými problémy mají vyšší riziko předávkování hořčíkem. Mezi příznaky toxické hladiny hořčíku patří žaludeční nevolnost a průjem, k vážnějším příznakům pak řadíme zvracení, zmatenost, zpomalenou srdeční frekvence a nebezpečně nízký krevní tlak. Těžké předávkování hořčíkem může vést k problémům s dýcháním, nepravidelný srdeční tep, bezvědomí a v extrémních případech i smrt.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme
300x600.png

Naše tipy
Sledujte také magazín o hubnutí Tukožrout.cz.