Hlíva ústřičná jako doplněk stravy

Hlíva ústřičná jako doplněk stravy

Hlíva ústřičná (pleurotus ostreatus) roste (stejně jako i některé další druhy hub) na mrtvém nebo rozpadajícím se dřevu. Její nejaktivnější vegetační období je na jaře a na podzim. Kloboučky těchto hub jsou velké, můžou měřit až 25 cm v průměru. Tvar kloboučků je ve tvaru jakéhosi vějíře, nebo pokud se budeme držet názvu, ve tvaru ústřice. Hlíva ústřičná nemá jen svou typicky hnědou barvu, je možné nalézt ji také v bílé, žlutohnědé či růžové barvě (někdy dokonce kombinace všech těchto barev). Mají skvělou chuť a navíc obsahují spoustu vitamínu a minerálů.

Hlíva ústřičná a cholesterol

Hlíva ústřičná je vhodná také pro lidi, kteří mají vysoký cholesterol. Pravidelná konzumace hlívy ústřičné může přirozeně snížit hladinu cholesterolu, což může potenciálně snížit potřebu léků na předpis. Hlíva obsahuje látku, která probudí receptory v játrech a tím způsobí, že cholesterol projde játry mnohem rychleji a tělo se ho tak snadněji zbaví. Toto zjištění samozřejmě neznamená, aby lidé, kteří berou léky na cholesterol na předpis, je nyní zahodili a naordinovali si hlívu. Léky je možné vyřadit (nebo nahradit lehčími léky) samozřejmě až po konzultaci s lékařem.

Další zdravotní výhody hlívy ústřičné

Kromě vlivu na cholesterol má hlíva ústřičná ještě skvělé výsledky při prevenci a léčbě následujících chorob:

  • Rakovina (Hlíva ústřičná obsahuje polysacharidy, které se skládají z malých molekul cukru. Tyto molekuly mohou mít pozitivní vliv na nádory z hlediska inhibice dalšího růstu. Tím také polysacharidy přispívají v boji proti rakovině.)
  • Zánět (Hlíva ústřičná má vlastnost působit protizánětlivě – tedy zabíjet různé bakterie a viry.)
  • Nutriční nedostatky
  • Vředy
  • Vysoký nebo nízký krevní tlak
  • Problémy s játry
  • Alergie
  • Autoimunitní onemocnění
  • Gastrointestinální (žaludeční) potíže

Nutriční informace

Hlíva ústřičná je bohatá na živiny. Obsahuje vlákninu, kyselinu linolovou, vitamín B2, vitamin C a D, vápník, fosfor, draslík, železo, aminokyseliny, niacin, měď a další.

Mimo to je také důležité říct, že neobsahuje cholesterol ani tuk, obsahuje jen malé množství sacharidů a kalorií a taktéž nízký obsah sodíku. Naopak obsahuje velké množství bílkovin a vlákniny.

Možné vedlejší účinky

Někteří lidé mohou mít alergii na hlívu ústřičnou. Hlíva může také způsobit podráždění žaludku – ale to jen v případě nadměrného užívání této houby. Pokud jste tedy hlívu ústřičnou nikdy nejedli, dejte si na začátek jen malé množství a uvidíte, jak budete reagovat. Ve většině případů nezpozorujete žádné negativní účinky. Potom můžete navýšit množství konzumované hlívy.

Hlíva jako doplněk stravy

Hlíva ústřičná jako doplněk stravy by měla obsahovat pouze extrakt z hlívy ústřičné a kapsle. Tento extrakt z hlívy ústřičné vypadá jako hnědý prášek. Lidé ji užívají díky jejím úžasným vlastnostem. Hlíva obsahuje látky v takových množstvím a poměrech, které jsou mimořádně vhodné pro lidský organismus.

Hlíva ústřičná získává své živiny ze stromů a lidé pak mohou tyto živiny získat prostřednictvím hlívy. Mezi schopnosti hlívy ústřičné patří například schopnost aktivovat buňky zodpovědné za zajištění přirozené imunity organismu.

Hlíva ústřičná obsahuje celou řadu vitaminů B, jakož i vitaminy D, C, K, bílkoviny, steroly, mastné kyseliny, a také stopové prvky jako jsou chrom, měď, železo, jód, sodík, selen a zinek. Hlíva ústřičná obsahuje také vlákna, která pomáhají uvolňovat škodlivé látky z těla.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme
300x600.png

Naše tipy
Sledujte také magazín o hubnutí Tukožrout.cz.