Bylinky a koření proti rakovině

Bylinky a koření proti rakovině

My Češi jsme proslulí nezdravou stravou, těžkými jídly a minimálním pohybem, který vede k tomu, že je u nás výskyt některých druhů rakovin ve větší míře než u jiných národů. V současné době má půl milionu lidí rakovinu, což jsou asi 2 % populace České republiky. Tento trend je bohužel dlouhodobý. Proto jsem se rozhodla představit vám několik druhů koření a bylinek, které vám mohou pomoci jako prevence proti rakovině.

Zázvor

Zázvor již dlouho používá v lidové medicíně k léčbě různých obtíží – od nachlazení k zácpě. Zázvor můžeme použít čerstvý i sušený v práškové podobě nebo dokonce kandovaný. Čerstvý a sušený zázvor mají odlišnou chuť, přesto je možné je v receptech zaměňovat jeden za druhého, a to tak, že jedna lžíce strouhaného čerstvého zázvoru se rovná jedné osmině lžičky sušeného zázvoru.

Konzumace zázvoru a zázvorových výrobků působí proti nevolnosti žaludku, ale také při léčbě rakoviny.

Rozmarýn

Rozmarýn je dřevnatá, aromatická, středomořská bylina, která je dobrým zdrojem antioxidantů. Ty mají schopnost vázat na sebe škodlivé toxiny a odvádět je z těla ven. Protože se pěstuje zejména ve Středomoří, je typická zejména pro tamní kuchyni. Je snad nejčastější složkou italských kořenících směsí. Rozmarýn se hodí do všech možných pokrmů – polévek, rajčatových omáček, pečiva či k masu. Mimo své antioxidační účinky pomáhá taktéž při nadýmání a dalších zažívacích problémech.

Kurkuma

Kurkuma je rostlina z rodiny zázvorů; je typická svou žlutou barvou a pronikavou chutí. Účinnou látkou v kurkumě je kurkumin, který má prokázané antioxidační a protizánětlivé vlastnosti – což jsou schopnosti velmi důležité při prevenci rakoviny (zejména rakoviny tlustého střeva, prostaty, prsu a kůže). Kurkuma se prodává jako koření i jako doplněk stravy.

Chilli papričky

Kapsaicin, látka obsažená v chilli papričkách, má schopnost zmírnit bolest. Může se aplikovat přímo na kůži na postižené místo. Ovšem to neznamená, že si na bolestivé místo přiložíme celou chilli papričku nebo kajenský pepř, který se z ní vyrábí – mohlo by dojít k podráždění pokožky. Vyrábí se však krém s touto účinnou složko a má velmi dobré výsledky. Používá se například po operaci rakoviny, protože ulevuje od neuropatické bolesti (což je ostrá, šokující bolest). Chilli papričky mají prospěšné účinky také na trávicí systém.

Česnek

Česnek známe všichni. Je to potravina, která do české kuchyně nepochybně patří. Má vysoký obsah síry a argininu, disacharidů, flavonoidů a selenu, což jsou všechno látky prospěšné pro zdraví.

Typickou chuť a vůni dodává česneku látka allicin, která je produkována až po nakrájení nebo rozdrcení česneku.

Některé studie dokazují, že zvýšený příjem česneku snižuje riziko rakoviny žaludku, tlustého střeva, jícnu, slinivky a prsu. Česnek může chránit proti rakovině prostřednictvím mnoha mechanismů (například opravuje DNA strukturu a poškozené buňky v těle). Česnek podporuje detoxikaci a pomáhá snižovat krevní tlak.

Máta peprná

Máta se už odedávna používá na trávicí potíže, křeče a průjem. Uklidňuje svaly žaludky a reguluje tok žluči, která napomáhá tomu, že potrava projde žaludkem rychleji. Tímto také ulevuje při léčbě rakoviny, která dráždí žaludek. Máta peprná se také využívá na bolesti v krku, vředy v ústech (které mohou vzniknout jako následek ozařování a chemoterapie).

Heřmánek

Heřmánek má univerzální léčivé účinky – užívají jej lidé s problémy se spánkem, s trávením i střevy. Heřmánek se používá taktéž jako prevence a léčba vředů v ústech, které vznikají při chemoterapii a radiační terapii.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme
300x600.png

Naše tipy
Sledujte také magazín o hubnutí Tukožrout.cz.